Obecně platí, když se něco stále opakuje a člověk to slyší ze všech stran, tak podléhá dojmu, že je to pravda.
A protože ze všech stran se psalo a mluvilo o tom, že zelený čaj je zdravější, tak to má většina lidí zafixováno takto.
U čaje jde v prvé řadě o to, aby byl kvalitní a nebyl snůškou prachu a pesticidů.
Nemám ráda nějaké žebříčky zdravosti, ale protože se jedná o častý dotaz, tak napíšu plusy a mínus zelených a černých čajů.
ZELENÝ ČAJ
*snižuje hladinu krevního cukru více než černý čaj (což je pro některé lidi výhoda (inzulinová rezistence alias diabetes II.typu například) a pro jiné zase nebezpečná nevýhoda, protože zelený čaj na lačno jim podaný jim pravděpodobně přivodí lehčí hypoglykemii, motání hlavy, slabost žaludku)
*obsahuje více EGCG (epigalokatechinin galátů), zejména jejich aniangiogenezní efekt je výborný v onkoprevenci a pro onko pacienty, ale příliš vysoký příjem EGCG může zase vadit některým geneticky k tomu predisponovaným játrům (když např. by pili 5x denně matcha)
*ty zvlášť kvalitní zelené čaje, např. gyokuro, mají nejvyšší obsah aminokyseliny l-theaninu (její vliv na detox. glutamátu a snížení produkce glutamátu v mozku je dostatečně známý, na úrovni vnímání se projevuje jako uklidnění bez ochablosti)
ČERNÉ ČAJE
*Obsahují theaflavin, který je jednou z nejvýznamnějších senolytických látek vůbec. Pitím kvalitního černého čaje tak snižujeme imunosenescenci.
*Nesnižuje tak dramaticky hladinu krevního cukru, je vhodnější pro lidi s problémy žaludku a střev.
*Díky vyššímu obsahu tříslovin klidní více střevo.
*L-theanin obsahují kvalitní černé čaje zhruba tolik jako zelené čaje vyšší střední kvality
Zelený čaj je vhodnější pro lidi s vysokým tlakem, zatímco nízkotlakařům kvalitní čaj černý.
Na internetu je mnoho různých e-shopů s čaji, doporučujeme Klásek Tea.
Zdraví Vaše Zdena