Když jíme hodně isoflavonoidu daidzenu v potravinách, tak je velmi pravděpodobné, že naše střevní baktérie budou tvořit z daidzenu nesteroidní estrogen EQUOL, který vykazuje mnoho vlastností, kterými příznivě ovlivňuje zdraví.
Když daidzen v potravinách nepřijímáme, tak zkrátka EQUOL vůbec netvoříme.
Vyšší hladina EQUOLU tak chrání zejména ženy v přechodu.
EQUOL nemá nežádoucí účinky estrogenů.
Equol je selektivní modulátor receptoru estrogenu.
Ve srovnání s ostatními isoflavonoidy vykazuje také širší a vyšší antioxidační účinky.
Schopnost produkce equolu je spojena se:
* snížením rizika rakoviny prsu
* snížením rizika rakoviny prostaty
* snížením kardiovaskulárního rizika
* zlepšením kostního metabolismu a snížením rizika osteoporozy
* snížením vaginálního vysušování v menopauze
A kdeže ten daidzen najdete?
Tofu, Tempeh, prokvašené sojové jogurty, edaname.
Vaše Zdena
Na obrázku salát z edaname, tedy „nálož daidzenu„.