Ach ty módní vlny.
Kolik už jen těch dotazů jsem dostala třeba na astaxanthin? A kdy tato móda přejde?
Za rok? Za dva?
Tedy k astaxanthinu:
ASTAXANTHIN je moc zdravý antioxidant.
Patří do skupiny karotenoidů, jako např. lykopen, zeaxantin, lutein, a tedy i astaxanthin, a všechny karotenoidy podporují vnitřní fotoprojekci.
A teď důležitá informace: Tyto látky jsou velmi zdravé, ale s vlasy vám neudělají nic.
Naopak jsou to dobré antioxidanty pro pleť, oči.
To, že to jsou antioxidanty znamená, že snižují oxidační stres.
Jenže můžeme do sebe rvát antioxidanty jako zběsilé, tvorbu nových vlasů a výrazné zlepšení kvality vlasů tím nedocílíme.
Osobně z této skupiny mám nejraději LYKOPEN.
Proč LYKOPEN?
Protože, jak jsem psala, všechny výše zmíněné snižují oxidační stres zejména pokožky a očí, ale lykopen navíc ještě:
• vytváří krásnou medově zlatavou barvu, tedy přispívá ke zdravému opálení
• pokožku krásně chrání
• podporuje tvorbu vlastního barviva v pokožce.
Nejbohatším zdrojem lykopenu vůbec jsou rajčata, ale musí být tepelně upravená, ideálně pečená, vařená, orestovaná, pak se lykopen uvolní a nejlépe vstřebá.
A ještě doplňuji, že ani lykopen, ani astaxanthin nejsou mikroživiny pro vlasy.
Zdraví Vaše Zdena