Aneb pojednání o slepé víře
Vždycky se lidi pijící hodně alkoholu utěšovali tím, jak lékaři jim v médiích potvrzovali, že pití alkoholu je zdravé, zvláště vína.
Já jim na to říkala, že lékaři už v historii doporučovali „kde co“, třeba kouření na zažívání, kouření na uklidnění, kouření na hubnutí a třeba v USA dokonce kdysi vydali prohlášení, že radioaktivní prach není rizikový. (V tom jim oponoval Linus Pauling, vědec nelékař s dalšími vědci nelékaři)
Čímž chci říci a vždycky jsem říkala, že by se člověk neměl se slepou vírou svěřit jen tak někomu, koho společnost díky titulu považuje za autoritu.
Je to rizikové.
Ale k tomu alkoholu:
Vždycky jsem říkala, že pro spoustu lidí je kombo -alkohol, konkrétně víno a kávička- téměř jediným zdrojem sekundárních rostlinných látek, které do sebe dostanou.
A že alkohol a jeho občasná a řídká konzumace může přispět k jistému, velmi krátkému uvolnění.
A to je asi tak všechno.
Jestli už naše fyzické tělo špatně zvládá alkohol, můžeme screeningově poznat, jukneme-lina hodnotu svých triglyceridů a ferritinu (pokud jsou vysoké, tak na tělo už je alkoholu 100% moc)
A můžeme též pomoci tělu s odbouráním alkoholu vyšším příjmem vitamínu C, hořčíku, vitamínu B6 a aminokyseliny l-theaninu.
(a troškou zinku)
No, a jak šel čas, tak už i teď se doporučení lékařů „obrací“, nejde totiž popírat to, že alkohol více škodí, než přináší, tedy více rizika za malé přínosy.
Vaše Zdena