K čemu poslouží EQUOL?

Když jíme hodně isoflavonoidu daidzenu v potravinách, tak je velmi pravděpodobné, že naše střevní baktérie budou tvořit z daidzenu nesteroidní estrogen EQUOL, který vykazuje mnoho vlastností, kterými příznivě ovlivňuje zdraví.

Když daidzen v potravinách nepřijímáme, tak zkrátka EQUOL vůbec netvoříme.

Vyšší hladina EQUOLU tak chrání zejména ženy v přechodu. 

EQUOL nemá nežádoucí účinky estrogenů.

Equol je selektivní modulátor receptoru estrogenu.

Ve srovnání s ostatními isoflavonoidy vykazuje také širší a vyšší antioxidační účinky. 

Schopnost produkce equolu je spojena se:

* snížením rizika rakoviny prsu

* snížením rizika rakoviny prostaty

* snížením kardiovaskulárního rizika

* zlepšením kostního metabolismu a snížením rizika osteoporozy

* snížením vaginálního vysušování v menopauze

A kdeže ten daidzen najdete?

Tofu, Tempeh, prokvašené sojové jogurty, edaname.

Vaše Zdena

Na obrázku salát z edaname, tedy „nálož daidzenu.

Sdílet

Facebook
LinkedIn
WhatsApp